SIPRI: רוסיה עוברת את נאט"ו בייצור נשק למלחמה באוקראינה
סטוקהולם, 2 בדצמבר (היביה) - נתונים שפורסמו היום בדו"ח השנתי של המכון הבינלאומי לחקר השלום בסטוקהולם (SIPRI) אודות 100 חברות ההגנה הגדולות בעולם מעוררים שאלות לגבי יכולתו של המערב לספק את הנשק שאוקראינה זקוקה לו כדי להתגבר על הפלישה הרוסית.
למרות תקציב ביטחוני שגדול פי עשרה מזה של רוסיה, הדו"ח החדש מראה כיצד נאט"ו לא הצליחה להפוך את הוצאותיה לכוח אש במצבי משבר. רוסיה עוקפת את נאט"ו בייצור נשק למלחמה באוקראינה.
המחקר מראה כי הכנסות קבלני הביטחון הגדולים ביותר ברוסיה בשנה שעברה עלו על אלו של מקביליהם בארצות הברית ובאירופה, מאחר שהצליחו להגדיל את ייצור הנשק בצורה יעילה יותר מהמתחרים המערביים שלהם.
חברות הביטחון המובילות של רוסיה רשמו עלייה של 40% בהכנסותיהן, בעוד שהכנסות הקבלנים הגדולים בארצות הברית ובאירופה גדלו ב-2.5% ו-0.2% בהתאמה, כאשר הממוצע העולמי עומד על 4.2%.
למרות שהמחזור הנומינלי של קבלני הביטחון הגדולים בארצות הברית ובאירופה גבוה בהרבה - 317 מיליארד דולר ו-133 מיליארד דולר בהתאמה, לעומת 25.5 מיליארד דולר ברוסיה, הממצאים של SIPRI מראים כי רוסיה חימשה את כלכלתה בצורה יעילה יותר בזמן מלחמה כדי להתמודד עם אתגרי האספקה בקו החזית.
על פי SIPRI, רק שתי חברות רוסיות נכנסו למאה הגדולות: חברת "Rostec" הממשלתית, שמייצרת מטוסים, שריון ואלקטרוניקה, ו-"United Shipbuilding Corporation", שהן היחידות שמפרסמות מידע פיננסי.
המכון ציין: "השקיפות בייצור הנשק הרוסי ירדה משמעותית לאחר סיפוח קרים ב-2014, ורוב חברות הנשק הפסיקו לפרסם את הדוחות הכספיים שלהן לאחר הפלישה המלאה לאוקראינה ב-2022".
על פי פרופ' ג'וזף פיטסנקיס מאוניברסיטת קוסטל קרוליינה, "הייצור הצבאי הרוסי מהיר יותר כעת מזה של ארצות הברית וכל מדינות נאט"ו יחדיו. זה עשוי להיות קשה להאמין, אך אם רוסיה רוצה להתגבר על התמיכה באוקראינה, עליה לעשות זאת".
פיטסנקיס אמר ל-Al Jazeera: "ההוצאות האדירות האלה למעשה יצרו כלכלת מלחמה שמונעת את תחילתו של מיתון כלכלי גדול".
סוכנות הידיעות הישראלית Israel News Agency