היום מתקיימות בחירות פרלמנטריות מוקדמות בגרמניה
ברלין, 23 בפברואר (Hibya) - היום מתקיימות בחירות לבונדסטאג (פרלמנט הרפובליקה הפדרלית של גרמניה) בכל המדינות הפדרליות בגרמניה.
תהליך ההצבעה יתחיל בשעה 08:00 בזמן המקומי. אזרחי גרמניה יצביעו למועמד מסוים ולמפלגה המתחרה על מושבים בבונדסטאג.
ההצבעה תימשך עד השעה 18:00, וצפויים שהתוצאות של סקרי היציאה יפורסמו מיד עם סיום ההצבעה. בנוסף, הגרמנים יצביעו גם בדואר.
מתוך 41 מפלגה המוכרת רשמית על ידי ועדת הבחירות הפדרלית, 29 מפלגות ישתתפו בבחירות הבאות לבונדסטאג. אתר הבונדסטאג הודיע כי המפלגה הסוציאל-דמוקרטית (SPD), הירוקים, המפלגה הליברלית, אלטרנטיבה לגרמניה (AfD), המפלגה השמאלית, הבוחרים החופשיים, מפלגת וולט, המפלגה המרקסיסט-לניניסטית, הברית הגרמנית ואיגוד סארה וואגנקנכט ימציאו מועמדים בכל 16 המדינות הפדרליות. האיחוד הדמוקרטי-נוצרי (CDU) מתמודד בכל המדינות למעט בוואריה, ואילו האיחוד החברתי-נוצרי (CSU) מתמודד רק בוואריה.
לאחר התוצאות, הקנצלר הגרמני ייבחר על ידי הפרלמנט. צפוי שפרידריך מירץ (CDU/CSU), אולף שולץ (SPD), רוברט האבק (הירוקים) ואליס וויידל (AfD) יתמודדו על התפקיד.
סקר Politbarometer האחרון הראה כי הברית CDU/CSU היא הפופולרית ביותר, עם תמיכה של כ-28% מהמשיבים. מפלגת AfD הימנית תפסה את המקום השני עם 21%, בעוד ש-SPD קיבלה 16% תמיכה, הירוקים 14%, המפלגה השמאלית 8%, המפלגה הליברלית (FDP) ואיגוד סארה וואגנקנכט 4.5% ושאר המפלגות 4%.
על פי התוצאות, 32% מהמשיבים רוצים לראות את מירץ, מנהיג CDU/CSU, כקנצלר החדש; 21% מעדיפים את סגן מנהיג הירוקים האבק; 18% בוחרים את שולץ; 14% תומכים בסגן מנהיג AfD, אליס וויידל; ו-15% טרם קיבלו החלטה.
לעומת זאת, סקר שערך מכון המחקר פורזה הראה כי הפופולריות של CDU/CSU היא 28%, AfD 21%, SPD 15%, הירוקים 13% והמפלגה השמאלית 8%.
מירץ תומך בהגדלת הוצאות ההגנה של גרמניה ובסיוע צבאי משמעותי לאוקראינה. שולץ נוקט בגישה זהירה יותר באספקת נשק ובמחפש פתרונות דיפלומטיים לסכסוכים בינלאומיים. האבק מסכים עם מירץ לגבי המשך הסיוע הצבאי לקייב, אך מבקר את הגישה של שולץ בהידוק מדיניות ההגירה. אליס וויידל, הידועה בעמדתה האנטי-מהגרית, מבקרת את מדיניות התמיכה באוקראינה וקוראת לבחינה מחודשת של יחסי המדינה עם האיחוד האירופי.
סארה וואגנקנכט, מנהיגת השמאל לשעבר ואלו שהועמדו לקנצלר, אינה תומכת במתן סיוע צבאי בצורה של אספקת נשק לאוקראינה. היא מבקרת את מדיניות נאט"ו וטוענת שגרמניה אינה צריכה לבחור בדרך זו או לתמוך בסנקציות נגד רוסיה. היא ציינה מספר פעמים כי המערב הפר את הבטחתו לא להרחיב את נאט"ו לאחר סיום המלחמה הקרה, מה שתרם להסלמה במצב.
מבחינה פנימית, שולץ מתכנן להטיל מסים גבוהים יותר על בעלי הכנסות גבוהות, ובמקביל להוריד את המע"מ על מוצרי מזון בסיסיים. תוכניתו של מירץ כוללת הקלות במס לכל שכבות האוכלוסייה ותמיכה ביזמים. בעוד שׁולץ מדגיש את השוויון החברתי, מירץ תומך בהפחתת הוצאות המדינה באמצעות קיצוץ ההטבות הסוציאליות והחלת פיקוח מחמיר עליהן.
לאחר הבחירות הפרלמנטריות, המפלגות יתחילו במשא ומתן ליצירת ממשלת קואליציה, תהליך שעשוי להימשך מספר שבועות או חודשים, בהתאם לתוצאות ולמצב הפוליטי. כל המפלגות מסרבות לשתף פעולה עם AfD, אם כי סקרים מצביעים על כך שהקמת קואליציה של שתי מפלגות היא כמעט בלתי אפשרית.
לכן, סביר להניח שאיחוד CDU/CSU ינסה ליצור בלוק עם SPD והירוקים או עם FDP והירוקים. מירץ ושולץ כבר הראו בעבר נכונות לשיתוף פעולה. התקשורת מציינת כי הקואליציה החדשה עשויה להיות רופפת וקשה לניהול כמו הקואליציה הקודמת בהובלת שולץ (SPD, FDP והירוקים).
הקואליציה הקודמת בהובלת שולץ הייתה הראשונה מסוגה בגרמניה. עם זאת, לאור התחזקות AfD והפחתת השפעתן של מפלגות המאפשרות פלורליזם רב יותר בפוליטיקה, צפוי שסוג כזה של בריתות יהפכו ליותר שכיחות.
הבחירות המוקדמות הוכרזו לאחר שחברי הפרלמנט הצביעו בביטוי אי-אמון בממשלת שולץ בסוף דצמבר, מה שגרם לנשיא גרמניה, פרנק-ואלטר שטיינמאייר, להפר את הפרלמנט. הקנצלר עצמו קרא לבחירות מוקדמות.
סוכנות הידיעות הישראלית Israel News Agency