הנציבות האירופית מערערת על חוקיות תוכניות הכרייה של ארה"ב בקרקעית הים
בריסל, 29 באפריל (Hibya) – החלטתה של וושינגטון לעקוף את המשא ומתן הבינלאומי המתמשך ולפתוח באופן חד צדדי את המים הבינלאומיים לחברות כרייה הנתמכות על ידי ארצות הברית עוררה חששות מבהלה סביבתית חדשה לזהב במאה ה-21, והאיחוד האירופי הוא בין הקולות שמטילים ספק בחוקיות המהלך.
הצו של טראמפ הוצא רק כמה שבועות לאחר סיום המושב ה-30 של רשות קרקעית הים הבינלאומית (ISA) בג'מייקה, מבלי להשליט תקנות לשימוש בטוח ובר קיימא במשאבי מינרלים, ובכך הוארך בפועל המורטוריום הגלובלי על כריית קרקעית הים.
הנציבות האירופית אמרה ביום שני ל-Euronews כי היא חשה "צער עמוק" על הצו של נשיא ארה"ב שעוקף את המשא ומתן ברשות שהוקמה מתוקף אמנת האו"ם לחוק הים (UNCLOS).
דובר הנציבות הדגיש כי אמנת 1982 "קובעת את המסגרת המשפטית לכל הפעילויות באוקיינוסים ובימים" ו"משקפת איזון בין הגנה על האינטרסים המשותפים של הקהילה הבינלאומית והאנושות לבין התאמת האינטרסים המגוונים של המדינות."
ארצות הברית מעולם לא אשררה את UNCLOS, ומאמצי ההצטרפות שלה נתקלו שוב ושוב בהתנגדות מצד מיעוט של סנאטורים רפובליקנים.
עם זאת, הנציבות חולקת את הדעה הרווחת לפיה האמנה מייצגת את יסודות המשפט הבינלאומי ומחייבת גם את ארה"ב מכוח המשפט המנהגי הבינלאומי.
בהצהרה שנשלחה בדוא"ל ציינה הנציבות: "חשוב לזכור כי הוראות האמנה משקפות את המשפט הבינלאומי המנהגי ולכן מחייבות את כל המדינות, ללא קשר להשתייכותן לאמנה."
עוד נאמר: "בהנחת הסדר משפטי לימים ולאוקיינוסים, האמנה תורמת לפיתוח בר קיימא ולשלום, ביטחון, שיתוף פעולה ויחסים ידידותיים בין כל העמים."
סוכנות הידיעות הישראלית Israel News Agency